2013-02-19

Sznob ebéd szűzből

Kissé felvágós étel, főleg, ha ilyen szép, hatalmas mélytányérokban tálaljuk. Nem kell tőle félni, - ugyan messze nem egyedül készítettem - egyáltalán nincs sok meló vele, mégis úgy érzi az ember, hogy valamit alkotott.

A következők kellenek hozzá (4 személyre):
1 egész szűzpecsenye
aszalt paradicsom
semleges ízű reszelt sajt vagy mozzarella
250 g szélesmetélt
egy kisebb darab kéksajt (ki milyet szeret, én béna vagyok és csak a Mizót tudom megenni, az nem olyan erős)
kb. 1 dl tejszín
fél tömlős sajt (natúr)
vaj, olaj, só, bors



Mi most előpácolt szüzet sütöttünk, olajos-mustáros cuccban állt a hűtőben egy ideje, mert az tartósít. Szerintem főzés előtt is be lehet pácolni 1-2 órával, ehhez tehát csak néhány kanál mustár, olaj meg szimpatikus fűszerek kellenek. De gyanítom, hogy akkor is tökéletes lesz az eredmény, ha ezt a lépést kihagyjuk.

Kezdhetjük mindjárt azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 180 fokra, aztán felteszünk egy fazék vizet forrni a tésztának. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és amikor már forró, megkérgesítjük benne a húst (egészben), nem kell neki sok, maximum 1-2 perc mindkét oldalának. Ha ez megvolt, megvárjuk, amíg kicsikét kihűl, hogy hozzá tudjunk nyúlni. Addig reszelhetünk sajtot, vagy darabolhatunk mozzarellát, meg előkészíthetjük az aszalt paradicsomokat, annyi darab kell, ahány szelet lesz a húsból, a nagyobbakat ketté lehet vágni.
A szűzpecsenyét körülbelül két centi vastag karikákra vágjuk, és egy tűzálló edénybe rakjuk, és picit megsózzuk őket. Ilyenkor még nyers belül, de nem baj, az majd meg fog sülni. Az érmékre vajat teszünk, majd mehet rá az aszalt paradicsom és a reszelt sajt, és irány be a sütőbe, kb negyed órára.

Amíg sül, elkészíthetjük a rendkívül bonyolult sajtszószt: kevés olívaolajat öntünk egy serpenyőbe, amiben majd a tészta is elfér (közben nézzünk rá arra is, mert a szélesmetéltet elég könnyű szétfőzni), beleaprítjuk a kéksajtot. Nem túl magas fokozaton, kavargatás mellett felolvad, ekkor adunk hozzá némi tejszínt, annyit, hogy folyós állagú szószt kapjunk. Belenyomunk egy fél natúr tömlős sajtot, elkeverjük, és kész. Már csak le kell szűrni a tésztát és hozzáadni a sajtmártáshoz.
Ha a hús is megsült, gyakorlatilag kész a fincsi étel, én most például meg tudnék enni egy szép adagot belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése